ANALYSE – ASR Nederland slaat opnieuw een slag in verzekeringsland. Het bedrijf achter merken als a.s.r., de Amersfoortse, Ardanta en Ditzo neemt Loyalis over van pensioenuitvoerder APG.
Eerder dit jaar kocht ASR ook al de Nederlandse activiteiten van Generali Nederland. Blijft er nog financiële ruimte én wil over om achter grote vis Vivat aan te gaan?
Vivat, de voormalige verzekeraar van de genationaliseerde SNS Bank, werd in oktober door de huidige eigenaar Anbang, een Chinees conglomeraat, in de etalage gezet. ASR heeft al in de zomer laten weten dat het geïnteresseerd is.
Dat is niet gek, want met Vivat erbij is ASR marktleider op de levensverzekeringsmarkt en de op twee na grootste partij in de markt voor schadeverzekeringen. Met zo’n schaal kan de verzekeraar veel efficiënter opereren.
Waarschijnlijk zou De Nederlandsche Bank toestemming geven voor een overname van Vivat door ASR. Zo kan de toezichthouder voorkomen dat Vivat weer in buitenlandse handen komt. Vorige maand werd bekend dat Athora, de in Bermuda gevestigde verzekeringsmaatschappij, ook in Vivat geïnteresseerd is.
Is een overname van Vivat van de baan nu ASR Loyalis heeft gekocht? Het antwoord is nee, als het aan ASR-directeur Jos Baeten ligt. Tegen BNR herhaalde hij dinsdag de intentie “om serieus naar de overname van Vivat te gaan kijken als het verkoopproces van start gaat”.
De overname van Loyalis moet in het licht van de langetermijnstrategie van ASR worden gezien, namelijk groei door aankopen van andere verzekeraars, aldus Baeten.
Slimme financiering om Vivat alsnog te kunnen kopen
Dat ASR nog steeds rekening houdt met een eventuele koop van Vivat, blijkt uit de financiering van de Loyalis-deal. “Wij hebben speciaal voor deze transactie een banklening afgesloten, zodat wij alle financiële ruimte behouden om ook andere aankopen te kunnen doen”, zei Baeten tegen de BNR.
Deze banklening is een tijdelijke financieringsvorm die volgend jaar vervangen wordt door een schulduitgifte op de kapitaalmarkt of aandelenfinanciering, vertelt Albert Ploegh, analist bij ING. “Ze willen zich nog niet committeren, omdat Vivat best een grote transactie wordt. Op het moment dat ze weten of ze Vivat wel of niet kopen, besluiten ze hoe de financieringsstructuur eruit gaat zien.”
Als Vivat niet wordt gekocht, dan wordt de banklening vervangen door een uitgifte van een hybride-obligatie. Als Vivat wel wordt gekocht, wat Ploegh pas in de zomer van 2019 verwacht, zal de uiteindelijke verdeling tussen aandelen en schulduitgifte afhangen van de stand van economie. “Tot die tijd kan er veel veranderen, vooral op de obligatiemarkt”, zegt de ING-analist.
Overname Loyalis heeft een ander doel dan die van Vivat
De overname van Loyalis en Vivat heeft volgens Ploegh twee verschillende doelen. Loyalis is een relatief kleine speler die vooral interessant is voor ASR vanuit diversificatie-oogpunt. Zo noemde topman Baeten de portefeuille aan arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van Loyalis een belangrijke motivatie voor de overname.
“Maar de overname van Vivat is van zo’n ordegrootte dat het echt een transformatie zal zijn voor ASR”, aldus Ploegh. Vivat heeft een omzet van 2.923 miljoen euro per jaar vergeleken met maar 267 miljoen euro van Loyalis. Waar Loyalis voor 450 miljoen euro is gekocht, wordt de vraagprijs voor Vivat drie tot vier keer groter, verwacht Ploegh.
Door deze omvang is Vivat voornamelijk interessant voor ASR vanwege de schaalvoordelen. Het segment levensverzekeringen wordt dan het grootste deel van het fusiebedrijf. Als de boeken worden geconsolideerd, kunnen veel overtollige kosten worden weggesneden.
Bovendien is ASR niet van plan om Loyalis volledig te integreren, vertelt Ploegh. “Hierdoor kunnen ze de transactie operationeel snel afronden.” Dit zal dus ook geen obstakel vormen voor een eventuele Vivat-overname.
Rabobank-analist Ruben van Leeuwen vindt ook dat de aankoop van Loyalis niet in de weg staat van een eventuele overname van Vivat door ASR, vertelt hij aan de telefoon. Maar hij is wel wat genuanceerder: “Een bedrijf kan niet eindeloos acquisities doen. De financiële ruimte wordt wel steeds kleiner.”